Kolačići

KOLAČIĆI

ŠTO SU KOLAČIĆI?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje su smještene na Vašem računalu i mobilnom uređaju od strane web stranica koje posjećujete. Oni se široko koriste kako bi se omogućilo što efikasnije djelovanje web stranica, kao i da bi pružili web usluge i pogodnosti za korisnike. Druge tehnologije, uključujući podatke koje spremamo na Vaš pretraživač ili uređaj koriste se za slične svrhe. Sve te tehnologije ovdje nazivamo “kolačićima”.

Kolačići ne sadrže informacije koje Vas osobno identificiraju, ali osobni podaci koje Voditelj obrade osobnih podatka sprema mogu biti vezani za informacije pohranjene i dobivene od privremenih kolačića (npr. IP adresa, podaci o pretraživanju, vrsta uređaja).

VRSTE KOLAČIĆA

I. Kolačići prema trajanju

Kolačići mogu biti trajni ili privremeni. Trajni kolačić se sastoji od tekstualne datoteke koja može biti pohranjena lokalno na Vašem uređaju ili poslana od web poslužitelja web pretraživaču, koju će pretraživač pohraniti i zapamtiti do trenutka isteka, osim ako nije izbrisana od strane korisnika prije isteka. Privremeni kolačić ističe nakon svakog Vašeg boravka na web stranici, odnosno nakon zatvaranja pretraživača ili gašenja aplikacije.
Za ostale vrste kolačića potreban je Vaš pristanak.

II. Kolačići prema izvoru

Kolačići prve strane

Kolačići prve strane dolaze s web stranice na kojoj se nalazite, a mogu biti trajni i privremeni. Pomoću tih kolačića web stranice mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta toj web stranici.

Kolačići treće strane

Kolačići treće strane su kolačići koji su postavljeni od strane druge web stranice ili usluge te nemamo pristup ni kontrolu nad ovim kolačićima.

III. Kolačići prema funkciji

Nužni kolačići:

Nužni kolačići čine stranicu upotrebljivom omogućavajući osnovne funkcije kao što su navigacija stranicom i pristup zaštićenim područjima. Web-stranica odnosno aplikacija ne može ispravno funkcionirati bez ovih kolačića te nastavkom korištenja stranice odnosno aplikacije pristajete na njihovo učitavanje na Vaš uređaj.

Za ostale vrste kolačića potreban je Vaš pristanak:

Statistički kolačići:

Statistički kolačići anonimnim prikupljanjem i slanjem podataka pomažu vlasnicima stranice da shvate na koji način posjetitelji komuniciraju sa stranicom.

Web stranica ne koristi statističke kolačiće.

Marketinški kolačići:

Marketinški kolačići koriste se za praćenje posjetitelja kroz web-stranice. Namjera je prikazivanje oglasa koji su relevantni određenom korisniku i potiču ga na sudjelovanje, što je bitno za izdavače i oglašivače trećih strana.

Web stranica ne koristi marketinške kolačiće.

Nerazvrstani kolačići:

Nerazvrstani kolačići su kolačići koji se nalaze u procesu razvrstavanja u kombinaciji s davateljima usluga pojedinačnih kolačića.

Web stranica ne koristi nerazvrstane kolačiće.